Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmrtelný pluk

Nesmrtelný pluk není podívaná. Je to více, než podívaná. Když miliony lidí pochodují, ptáš se sám sobě: Co chtějí, proti čemu protestují? Neprotestují.

Neprotestují ale nesou portréty svých předků, kteří zúčastnili Druhé světové války. Vzpomínají na ně, vzdávají jim hold, vděčí jim.

Kde to bylo?

Moskva, Sankt Peterburg, stovky jiných velkých a malých ruských měst, Minsk, Biškek, Milan, Benátky, Neapol, Bolzano, Merano, Paříž, Štrasburk, Nice, Montpellier, Londýn, Derby (Velká Británie), Tel Aviv, Brisbane (Austrálie), Šymkent (Kazachstán), Buenos Aires, Lemesos (Kypr), Madrid, Stockholm, Hamburg, Peking, Beirut, Denver, New York, Orlando, Sietl, Houston, Chicago, Montreal, Mexico city, Praha... celkem vzato odehrávalo se to v 40 zemí.

Dokonce i v ukrajinském Kyjevu, kde se neobešlo bez incidentu - někdo uprostřed davu pustil slzný plyn. Ještě v Charkově, tam se porvali náckové s účastníky pochodu.

Můžete tomu říkat třeba supermasový flashmob, gigantický perfomans, ale je to něco jiného. Co to je Nesmrtelný pluk?

Pramení ze sibiřského města Ťumeň, kde v roce 2007 poprvé ulicemi města pochodovali potomky účastníků Velké vlastenecké války s portréty svých předků. Ve větším měřítku se tato akce rozjela po pěti letech zase na Sibiře, v Tomsku. V roce 2013 Nesmrtelný pluk pochodoval po 120 ruských městech, o rok později jejich počet stoupl na 500, a kromě Ruska se do akce zapojilo sedm zemí.

Nesmrtelný pluk má svůj řad. Akce musí být nekomerční, nepolitickou a nestátní. A taková je.

Je v této akce něco mimořádného. Dalo by se říci, že je to další výplod nějaké putinové propagandy, hezké natočené televizní obrázky vytržené z kontextu a prezentované světu jako hlas národa. Bylo by, kdyby placené lidičky nesli vyfasované obrázky abstraktních postaviček. Tak by to byla sprostá a hnusná propaganda. Ale věci se mají úplně jinak. Milion na rozkaz nepřijde. Pokud to není rozkaz shůru.

Nikdo je nenutí. Vyberou dědovou fotku, je na ní mladý, hezký. Nevadí, že fotografie je pomačkaná, zežloutlá, hlavně, že je. Nechají fotku zvětšit, pak jí nalepí na transparent. Někdo nemá ani fotografii. V tom případě na transparent píšou jméno.

Chcete vidět, jak vypadá lidská řeka v tom pravém slova smyslu? Chcete vidět, co to je skutečný pochod milionů? Nebudu to popisovat, je to nevděčně, prostě si vyhledejte video třeba na YouTube, pokud naše média vám to neukážou. Opravdový nekonečný proud lidí, nesoucích portréty SVÝCH předků, kteří bojovali proti nacismu v druhé světové válce. Husí kůže.

Ovšem celý ten text nestal by ani za námahu psát, a byl by obyčejným pisáleckým blá blá blá, kdyby Nesmrtelný pluk neměl jiný, než řadová masová akce, doopravdy hluboký význam. Dá se říci sakrální smysl. Je to svého druhu Velikonoce XXI století.

Nepřeháním. Podívejte se na dějiny Druhé světové války bez politických brýlí, podívejte se s odstupem nejenom času, ale i geopolitického měřítka. Od července 1941 až po červen 1944 staly proti sobě v Evropě Třetí Reich včetně 12 okupovaných zemí (s jejích průmyslovým, ekonomickým a vojenským potenciálem) a Sovětský svaz.  Nezáleží na tom, kdo byl Hitler, kdo byl Stalin a jaké režimy v obou zemích byly nastoleny. Prostě šlo o existenci jednoho velkého etnika na východě eurasijského kontinentu. Čím víc o tom čtu a přemýšlím, tím víc se přesvědčuji, že skutečným vítězem v Druhé světové válce v Sovětském svazu byl právě národ. Ne politické vůdce, ne vojevůdce, ne systém. To všechno hrálo proti národu.

To střetnutí bylo osudovým. Výběr byl jednoduchý - zemřít nebo bojovat. Etnikum vybral to druhé a svůj gigantický úkol zvládl. Navzdory plánům mocných. Navzdory historické logice. Cenou milionů životů, hozených na oltář velkých zájmů politiků a průmyslových magnátů. Byl to svého druhu zázrak.

Smrtí smrt přemohl.

Co kdyby se ten zázrak nestal? Co, kdyby Třetí Říše zvítězila? V jakém světě bychom žili? Žili bychom vůbec? Ti lidé, kteří dnes Nesmrtelný pluk tvoří, prostě by se nenarodili. Ani mnozí z vás také ne. Všechno by bylo jinak.

Etnik, který ztratí spojení se svoji minulosti, je podoben stromu s podřezanými kořeny. Zaschne, zahyne. Pokud ovšem nedá nepříteli odpor.

A proto Nesmrtelný pluk nabývá nadpolitické, nadsociální, sakrální vlastnosti. Jako jsou Velikonoce, jako jsou Dušičky. Vítězství života nad smrti. Je to snaha o sebezáchranu. Jenom tato nová tradice se neschovává na hřbitovech a v kostelech (kam v XXI století skoro nikdo nechodí), ale otevřeně děkuje předkům za záchranu. Rodiny. Města. Vlasti. Národa. Etnika.

 

P. S. Tu vojenskou přehlídku, co Nesmrtelnému pluku v Moskvě předcházela, raději bych zrušil (považuji zbraně za projev hlouposti lidstva). Ale Nesmrtelný pluk otevřeně vítám.

Autor: Sergej Kondakov | čtvrtek 12.5.2016 13:53 | karma článku: 32,49 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.