Politvize. Dodatek 2 - Vox populi nikoho nezajímá

18. 05. 2016 19:36:44
Demokracie znamená vláda lidu, že? I když Řekové neměli tuto formu vládnutí v oblibě. My - ano. Aspoň se tak tváříme. Nesouhlasní sepisují petice.

Referendum je jedna z forem přímé demokracie. Hezká slova.

Řecký národ v referendu říká jedno, vláda rozhoduje jinak.

Holanďané v referendu odmítají bezvízový styk s Ukrajinou, ale nic to neznamená.

Bůhví, kolik podobných referend proběhlo za poslední léta, kdy národ si přál jedno, ale vláda, čili parlament, nebo premiér na to říká: Pardon, ale váš projev vůle je pro nás úplně ukradený. My tu máme svojí demokracii: vy hlasujete, jak chcete, i my děláme, co chceme.

Občas se zdá, že dnešní evropská moc bere příklad z chování sovětského Politbyra, z toho shluku starých osláblých bytostí, kterým šlo pouze o to, jak se udržet ve svých křeslech. Zájmy národa pro ně neexistovaly, a ten samotný národ byl jenom dráždícím faktorem, jenž překáží klidnému odpočinku.

Tento způsob fungování evropské moci občas nabývá docela divoké formy. Politizuje se všechno možné - sport, uctívání padlých vojáků, šachy, filmy, umění. Teď přišel na řad i showbyznys. Humbuk kolem skandálního hlasování ve finále Eurovuze 2016 pokračuje.

Upřímně řečeno, je mi úplně jedno, kdo tam vlezl na muzikální piedestal Eurovize, je to věc fanoušků. Je to věc diváků, nikoli organizátorů show, pokud se hraje fair play.

Čeho všeho dosáhli organizátoři show, když zavedli nový způsob počítání hlasů? Připomenu, že onen pořádek se spočívá v tom, že kromě diváků, hlasují tenkrát i odborné poroty, čí složení je tajné. Hlasy porot byly v absolutním rozporu s postojem diváků. Kdysi, v dointernetovou dobu taková manipulace klidně by prošla. Ale dnes utajit šídlo v pytli netu je docela těžké. Na každý figl se najde svůj Snowden.

Diváci versus porota jako symbol dnešních vztahů občanů a vlád. Občané (diváci) nesouhlasí s ignorováním jejich názorů a protestují.

Ihned po vyhlášení vítězkyně soutěže na stránkách Change.org se spustila petice pro revizi výsledků Eurovize. Odstartoval jí Armén Arthur Hovhannisyan. Napsal tohle:

"Tato petice je adresována Evropské vysílací unii a je od všech příznivců, kteří nesouhlasí s výsledky hlasování soutěži Eurovize 2016. Rozumíme, že volba poroty a hlasování diváků je docela těžký a emočně nabitý proces, ale počet podpisů pod touto petici ukazuje na to, kolik lidí jsou přesvědčení, že skutečný vítěz letošní show je jiný, než ten, kdo soutěž by měl vyhrát. Nemáme žádné pochyby, že ve jménu spravedlnosti je třeba přezkoumat výsledky hlasování".

Dnes petici podepsalo přes 365 tisíc lidí. Bude protest mít nějaké následky?

"Ano, o petici víme, budeme se této záležitosti zabývat," - sliboval tiskový mluvčí EBU (Evropská vysílací unie). A vzápětí dodal, že "je to málo pravděpodobné, že výsledky hlasování budou přehodnoceny". Kdo by o tom pochyboval?

Pravě tak se stalo. Na svých facebookových stránkách EBU odmítlo přezkoumávat výsledky Eurovize 2016. Vox populi dnes nikoho nezajímá.

Autor: Sergej Kondakov | středa 18.5.2016 19:36 | karma článku: 23.04 | přečteno: 530x

Další články blogera

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 903 | Diskuse

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma článku: 25.64 | Přečteno: 534 | Diskuse

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma článku: 22.89 | Přečteno: 975 | Diskuse

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma článku: 20.58 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2357
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér. Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana. Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil. Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...