Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MH17: staronový svědek

Ve vyšetřování katastrofy letu malajsijského Boeingu MH17 se objevil nový svědek. V podstatě není nový, protože se do pátraní zapojil již v listopadu 2014.

Šestsašedesátilety Josef Resch netušil, co mu ta návštěva přinese, kdy v listopadu 2015 se v jeho detektivní agentuře Wifka v Lübecku objevil nějaký člověk. Mluvil němečky, měl ale švýcarský přízvuk.

Josef Resch

Ten muž zastupoval anonymního zákazníka, prý ze Švýcarska, který po Reschovi a jeho agentuře chtěl službu zprostředkovatele. Agentura Wifka by měla nabídnout tučnou odměnu za údaje, vedoucí k rozluštění kauzy MH17.

Všechno bylo tajné. Zákazník neprozradil svou totožnost, ale prachy určitě měl. Slíbenou částku složil na účet v švýcarské bance UBS v Curychu, zaplatil Rechovi a práce začala. Ve hře byly 30 milionů amerických dolarů. Pravě tolik měl dostat ten, kdo poskytne odpovědi na tyto otázky:

- Kdo sestřelil Boeing 777 let MH17?

- Na čí rozkaz bylo letadlo sestřeleno?

- Kdo kryje tento zločin (i když jde o odpálení rakety v důsledku politické, ekonomické čili vojenské chyby)?

- Kdo může odhalit záležitosti, které katastrofu způsobily?

- Kdo byl přímým vykonavatelem?

- Co se stalo s účastníky operace zničení letadla? Co se stalo s použitou zbraní?

- Kdo může pojmenovat osobu nebo skupinu osob, kteří vydali rozkaz?

Příslušný inzerát se objevil na stránkách detektivní agentury Wifka. Ještě tam stálo: vážení, dbejte na bezpečnost kontaktů, nic neposílejte elektronicky, jednejte přes advokáty. Ozvěny nenechaly na sebe čekat.

Částka odměny brzy byla navýšena. Dalších 17 milionů byly určeny tomu, kdo poskytne konkrétní informací o vládách, které sabotují proces vyšetřování. Jako bonus byla slíbena pomoc se změnou identity.

Josef Resch s kolegy měl co dělat. Agenturu kontaktovali stovky, stovky respondentů. Celkem se ozvalo přes dva tisíce lidí. Byl mezi nimi dokonce i muž z ukrajinské bezpečnostní služby (však nebylo upřesněno, které přesně). Každý zdroj prověřen, většina byla vyloučena. Prověrku prošlo kolem stovky kontaktů.

Za pár měsíců se na stránkách agentury Wifka objevil další inzerát.

"V záležitosti vyšetřování firmou Wifka okolností katastrofy letu MH17 Malajsijských aerolinek, sdělujeme, že vyhlášené zákazníkem přes firmu Wifka odměny ve výší 30 milionů amerických dolarů za důkazy, ukazující na viníky a 17 milionů amerických dolarů za údaje, svědčící o utajování důkazů státy a oficiálními orgány (Snowden číslo dvě), již nejsou v dispozici, protože zákazník dostal přes firmu Wifka důkazy a opodstatněnou informaci".

Resch nemůže odhalit detaily své práce, je vázán smlouvou. Nesmí odhalit zákazníkovou identitu. Slib mlčenlivosti mu zakazuje říct, zda svědek dostal peníze, či nikoli. Nemůže prokázat, že všechno, co pověděl novinářům z německých Capital, Stern a Der Spiegel, je pravda. Ukazoval jim ale výpisy s částkami honorářů za odvedenou práci. "Nedělal jsem to za 20 euro" - řekl.

Hlavní svědek, muž středního věku, pečlivě chránil svoji identitu. Přijel na skládacím kole, větší část cesty urazil lesem, nechtěl, aby někdo spatřil espézetku a pak vystopoval ho. Josefa Resche přesvědčil, že on je ten pravý svědek a má důkazy.

Agentura Wifka zorganizovala schůzi, na které se zákazník a svědek sešli. Je známo, že zákazník byl výsledkem jednání spokojený.

Velká práce byla u konce. Josef Resch ale skoro lituje, že tuto zakázku získal. Dostával výhružky, odposlouchávali mu telefon. Říká, že neví, kdo sestřelil Boeing, a kdyby věděl, neřekl by. "Přineslo by to více neštěstí" - vysvětloval. Podle jeho slov, "kdyby to všechno vyšlo najevo, mnohé vlády by se dostaly do problémů. A spolu s nimi i lidé těch zemí".

Možná, že detektivní agentura Wifka je dokonalý výplod fantazie skupiny šílených spiklenců, a skutečný pán Josef Resch de facto pracuje jako údržbář v domově důchodců. Možná, je to hlavolomní kombinace mazaných kremelských agentů. Možné je všechno.

Ale 1. března 2016 přijeli do německého Lübecku nizozemští policisté za účelem prohlídek. Prohlédli Reschovou kancelář, byli u něho v bytě. Nesdělili, jestli něco našli, něco zajistili. Všechno je tajné. Očividně ale, že něco jim padlo do rukou, třeba dokumenty o platbách za pronájem bankovní schránky.

Protože 1. června stráži zákonu navštívili v Curychu USB banku, kde zajistili obsah trezorové schránky Josefa Resche. A zase se mlčí, co v té schránce bylo. Všechno je zatraceně tajné. Důkazy mohou být předány holandské prokuratuře, ale zatím není známo, kdy se to může stát. A vůbec není známo, jestli se toho dovíme my, daňové poplatníci.

P.S. Mezitím na aukčních webových aukčních stránkách The exchange of information, kde se prodávají různé horké informace, stojí v nabídce soubor důkazů (celkem 23 pozic), týkajících se katastrofy MH17. Cena lotu 10 milionů USD. O tom - v dalším článku.

Autor: Sergej Kondakov | pondělí 13.6.2016 8:00 | karma článku: 27,14 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.