Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brexit se stal realitou

Ten den se očividně zapíše do dějin, a bude se jmenovat třeba „černý čtvrtek“, „den evropské zkázy“, „den zlomu“ – novináři a tiskové mluvčí to určitě vymyslí líp.

Velká Británie hlasovala v referendu. 52 procent bylo pro výstup z Unie, 48 proti. 4 procenta voličů rozhodlo o osudu nejenom Británie, ale dost možná i celého projektu, zvaného Evropská unie.

Těsně před referendem se mluvilo, pokud bude volební účast vysoká, a k urnám přijde nad 60% voličů, Británie zůstane. Zaručeně.  V referendu se ale lámaly rekordy i v tomto ohledu. Hlasovalo 72% voličů, 33,5 milionů lidí. A většina volila odchod.

Když se prováděly předběžné průzkumy veřejného mínění, euroopmisté nadávali: proti setrvaní ostrovů v unii jsou lidé více méně staršího věku, a očividný podtext naznačoval: čemu ti staroušci mohou rozumět v takových složitých záležitostech, jako Evropská unie je.

Pominu, že takový postoj vůbec není přijatelný a nesedí žádnému novináři, ale zmíním jednu jedinou maličkost. Tito voliče, na rozdíl od mladých, mají, zaprvé, zodpovědnost za své rodiny, které musí živit, a zadruhé, mají co s čím porovnávat. A v tom porovnávání hraje všechno: blahobyt, sociální jistota, bezpečnost, celková atmosféra ve společnosti, takzvaná společenská dohoda. Vzhledem k výsledkům referenda, dnešní doba nevyhrála.

Mimochodem, královna, božská Alžbeta II. se k referendu nevyjádřila, i když v podobné situaci mohla by podpořit těch, koho má ráda. Jak to bylo s referendem ve Skotsku (2014), kdy přesvědčovala, že není důvod drobit monarchii. Tenkrát Její Veličenstvo nechalo slyšet své kritické poznámky na adresu unie.

Není však otázka, kdo vyhrál v referendu. Otázka zní: kdo prohrál. Nevyhráli Britští radikálové, nacionalisté a xenofobové. Nevyhráli ano politické neutrální voliči. Nikdo nevyhrál. Všichni jsme prohráli.

Přesněji řečeno, prohráli ti, kdo posledních 20 let stavěl unijní pyramidu, kdo sázel politiku nad ekonomikou vlastní země, nad zájmy občanů. Kdo snadně pohrdal suverenitou, jen aby dostal svůj tučný bruselský žold. A kvůli nim prohráli jsme všechny.

V novinách píšou, že přišel nečekaný šok. Kdepak, nečekaný! Že nebyl předtím Island (stažení žádosti o vstup do EU), nebylo Grónsko (vystoupení z EU), nebylo Švýcarsko (stažení žádosti o vstup)? Mluvím teď jenom o nejhlasitějších signálech, kterých bylo mnohem, mnohem více.

Signály jsou od toho, abychom na ně adekvátně reagovali, snažili se vypátrat příčiny symptomů a začali bychom se třeba léčit. Brusel ale, stejně jako svého času kremelské starci, reagoval primitivně – vykrucoval ruce jednotlivým politikům, přitlačoval na propagandistickou mašinku, občas humanitárně bombardoval (respektive s tím bombardováním souhlasil). Doufám, že trest, který postihne neposlušného britského lva, nebude označován ani ráži, ani tipy raket ani kilotunami TNT (jen proto, že Anglie vlastní atomovku).

Rozpad unie byl nevyhnutelným, nestalo by se to 23. června, tak trochu později přišla by s tím možná Francie, nebo Španělsko, či Itálie (kdo tam ještě?) Absces vyzrával dlouho, jenom slepý neviděl, že děláme jednu chybu za druhou. A hlavně – Brusel dělal, že všechno je OK.

Po vyhlášení výsledků referenda namydlené bojovníci mediální války ihned začali strašit – brexit nahraje Rusům. Nikomu Brexit nenahraje. Všichni na tom doplatíme. Včetně Ruska. Ale dost možná, nebude to taková velká cena, kterou nechali zaplatit pár opilých politiků 250 milionů lidí, když podepsali v roce1991 Bělověžskou dohodu. Máme určité záchranné mechanismy, které zpomalí proces rozvodu a eliminují negativní důsledky.

Nicméně, měli bychom se připravit. Připravit se na co?

Na to, že pokud Brusel nedokáže udělat dobrou a užitečnou analýzu (tj. určit diagnózu) EU,

pokud Brusel na základě diagnózy nepodnikne jisté kroky k zásadním reformám unie,

pokud my, občané EU neuvidíme a nepocítíme to na vlastní kůži, museli bychom se připravit stát se znovu suverénním a sebestačným státem. Protože rozpad unie se stane nevyhnutelným.

Brusel po změnách a reformách již volá. Dokážou se ale politici změnit? Dokážou mít aspoň špetku sebekritiky, aby uznali svoji vinu a pokutovat sama sebe, nemíním tím nějakou symbolickou desetieurovku, ale docela citlivou částku. Vždyť brexit je dítě Bruselu, mají za to především eurokomisaři. Špatně pracovali, dopustili brak, musí nést odpovědnost.

Myslím si, že v této otázce se shodnou všichni – eurooptimisté, euroskeptici, neutrální. Každý (kromě mě) zdůvodní, proč odpovědnost bruselských úředníků v peněžní podobě je nesmysl. Vlastně nad Eurokomisi není dozor. Nemáme nějaký disciplinární orgán, který by mohl určit míru odpovědnosti třeba Barroso nebo Juncker . Jsou nedotknutelní.  A pokud tomu tak je, pokud europoslanci, eurokomisaři (a vlastně všichni poslanci a komisaři) budou zbaveny osobní odpovědnosti za svoji práci, není důvod předpokládat, že se mohou změnit.

EU – není statický objekt, je to proces. Brexit to jenom dokazuje. Unijní procesy mají určitý vektor pohybu. Říkají nám, že plujeme k lepším zítřkům. Zdá se, že se můžeme trefit do ledovce.

Ještě před dvaceti lety i na takový zvrat jsme byli připravení. Měli jsme svůj průmysl a zemědělství, se kterými bychom se vystačili v těžkou dobu. Dnes je všechno jinak. Jsme úplně závislí na dovozu potravin a základních zboží.

Díky členství v EU.

 Díky politikům.

Které se nemění.

Začarovaný kruh.

Autor: Sergej Kondakov | sobota 25.6.2016 10:12 | karma článku: 24,40 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.