Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ihned po brexitu

Obvykle léto je považováno za období politického klidu. Tenkrát klidným nebude. Zatím palmu prvenství letních NEJ událostí hrdě drží v rukou Britové. Vrazili tyči do vosího hnízda.

Neboli podrobili matičku Evropu zkoušce, a nikdo neví, jakou známku Evropané konečně dostanou, neboť, jak ukazují první reakce na britské referendum, Evropa na podobné zkoušky není připravená. Vypadá tak, že po bezohledném hlasování, Britové by rádi zařadili zpátečku.

Ihned po brexitu petice, kterou inicioval ještě v květnu zastance výstupu Anglie z unie, nabrala na obrátkách a lámala rekordy. Podepsalo jí přes 3 miliony lidí. I když odečteme desítky tisíc očividných podvrhů, ten společenský tlak nesouhlasných je obrovský.

Ihned po brexitu oznámil svoji rezignaci britský premiér David Cameron, i když klidně mohl s tím svým prohlášením pár dní posečkat, nic by se mu nestalo. Nechal zezačátku slyšet, že je po všem, žádný referendum číslo 2 se konat nebude. Teď mluví úplný opak, referendum je možné, ovšem pokud uzavře Spojené království s EU novou dohodu.

Občas je velmi důležité ne to, co se stalo, ale to, co se nestalo. Ihned po brexitu žádný bruselský úředník o místo nepřišel. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na nepřímou výzvu Lubomíra Zaorálka odejit odpověděl přes svého tiskového. Zdálo se mu asi vtipně: „Tuto otázku jsem dostal už minulý čtvrtek a odpověděl jsem na ni slovem, které má dvě písmena a prvním z nich je ‚N‘.“ Co když to slovíčko je „nu“ (ve smyslu nahý, jako král)? Chce se zeptat, zda jeho bezprostřední reakce na čtvrteční hlasování – „Chtěl, abychom mohli začít ihned (jednat o podmínkách rozchodu)“ – byl také pokus o vtip?

Ihned po brexitu nikdo (zatím) nesvolal londýnský Majdan. Řekneme, Majdan Integrace, Majdan závislosti, Revoluce oranžových kalhot, Occupy Downing street, kdoví, jak se bude nazývat. Zatím v hlavním městě a v několika dalších protestovalo na vlastní náklady jen několik stovek eurooptimistů. Majdan, jako standardní prostředek smetení neposlušných vlád zatím nikdo nepoužil. Není čas.

Ihned po brexitu se (v panice?) sešli v Berlínu ministři zahraničí šesti zemí: Německa, Francie, Itálie, Belgie, Lucemburku a Nizozemska. Nikoli zástupci sedmadvacítky. V plném počtu se dvacet sedm ministrů sejdou později, a poslušně poslechnou, co jim nařídí bruselské politbyro. V zásadě, je to všechno, co potřebujete vědět o EU.

Ihned po brexitu se ozvalo z různých koutků Evropy slitování nad chybou Camerona, který v zápalu politických hrátek onen referendum umožnil. Mnozí politici (i nejenom oni) by podobné akce zakázali. Z čeho plyne, že podle nich chybou byla ta možnost samotného projevu lidské vůle. Cituji: „Referendum je cesta do pekel“ – filozof a teolog Tomáš Halík. Referendum je všeho všude indikátorem stavu společenství. Jako teploměr, který ukazuje teplotu těla. Když máme naměřeno 41° Celsia, je třeba se léčit, nikoli zakazovat teploměry.

Ihned po brexitu malinkatý Island, jehož počet obyvatel je menší, než počet Brňanů, zvítězil nad královským mužstvem na Euru 2016. Trenér britské fotbalové reprezentace Roy Hodgson, zjevně má smysl pro odpovědnost, protože po porážce svěřeného mu týmu odchází, trenéři bruselské reprezentace po porážce zůstávají.

Ihned po brexitu přestane být angličtina úředním jazykem EU.

Ihned po brexitu tisíce Britů zažádali o irské pasy.

Ihned po brexitu chce se Londýn stát nezávislým.

Ihned po brexitu Skotsko chce svoje referendum o nezávislosti. Severní Irsko zvažuje sjednocení s Irskou repulikou. Španělsko si brousí zoubky na Gibraltar.

Není toho moc? Kdyby se něco podobného stalo trochu jinde, už by politici mávali všelijakými mezinárodními smlouvami a zásadami neporušitelnosti státních hranic (nebo naopak, svorně by na ně zapomínali). Už by byli na cestě stíhačky s humanitárními raketami. Majdan by tu nestačil.

Nevím, jestli pár záhadně načasovaných událostí souvisí s projevem vůli britského národu, ale…

Ihned po brexitu se Erdogán omluvil Putinovi za sestřelený letoun SU 24. Je to nějaká shoda náhod, nebo co? Vždyť ta politická akce se připravovala docela dlouho, není to spontánní reakce na špatný kafé. Ještě minulý týden Ankara tvrdila, že se Rusko omluvy nedočká, a dnes posílá sedm měsíců očekávány dopis. Odkaz na hroutící turistickou sezónu v Turecku nestačí, že to bude propadák, vědělo se již na jaře.

Ihned po brexitu v Uzbeckém Taškentu Indie a Pákistán se připojily k Šanghajské organizace pro spolupráci. Je to zase nějaké špatné načasování? Jedno impérium se hroutí, druhé se staví.

Ihned po brexitu zlevnila libra, poklesly ceny ropy, Velká Británie přišla o pyšný statut AAA. To nic, dalo se to očekávat, čas to napraví. Možná. Ale dlouhodobá prognóza Gerge Sorose není příznivá. „Katastrofální scénář, kterého se mnozí tolik obávali, stal se, což dělá rozpad Evropské unie neodvratným“.

„Hrom se neozve – mužik se nepokřižuje“ – zní ruské přísloví. Hrom se ozval. No a?

Ihned po brexitu se ozývá z Česka, že v každém případě potřebujeme volný pohyb osob, kvůli tomu… abychom mohli utíkat do ciziny vydělávat. Místo toho, abychom měli možnost v klidu pracovat doma za slušné peníze. Vypadá, že někteří jsou i po brexitu nepoučitelní. Bude-li těch nepoučitelných hodně, naplní se sorosova prognóza.

Autor: Sergej Kondakov | středa 29.6.2016 8:00 | karma článku: 24,84 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.