Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

My jsme malá zemička Díl II.

Na začátku byly prachy. Easy money, snadné peníze. Na začátku, v roce 2001, islandská vláda privatizovala tuzemské banky.

Za sedm let aktivy tří největších bank (Landsbanki, Kaupthing a Glitnir) přesáhly HDD celé země v 14 krát a činily 185 miliard USD. Islandští bankéři si zasloužili Nobelovku, pokud by se udělovala v oblasti finančních machinací.

Noví majitelé Landsbanki, Kaupthing a Glitnir byli podnikatelé s velkými ambicemi a (ne)bohatou fantazii. Prostě nabízeli fantastické výhody, jednoduchost internetového bankovnictví a procenta, procenta, procenta. Pevné sazby do roku 2009! Chraňte své peníze na ledu – ten nejambicióznější projekt se totiž nazýval „Icesave“. Vynásobte to pověstí spolehlivé (a nejdražší) skandinávské země, pevnými vysokými úroky a ihned pochopíte, proč po pádu těchto tří bank bylo vygumováno na 340 tisíc kont… Nizozemců a Angličanů. Nalákaných klientů z ciziny bylo víc, než samotné obyvatelstvo Islandu.

Návnada finančních produktů vypadala tak lákavě, že své peníze do trezorů islandských bank ukládali nejenom obyčejní lidičky, zastupitelstva velkých britských měst svěřovaly své kasy, dokonce klientem jedné z bank se stal Scotland Yard. Je to víc, než prostě reklama.

Po pádu amerického Lehman Brothers a dalších pionýrů krize 2008 finanční bubliny začaly praskat po celém světě. Island se tomu nevyhnul, kolaps finančního systému byl za dveřmi. Ani znárodnění bank situaci nezachránilo. Inflace vzlétla na 18%, nezaměstnanost přesáhla 8%, islandská koruna utratila půlku váhy vůči americké valutě, schodek státního rozpočtu se rovnal 13%. „Naše země může být bankrot“ – varoval premiér Geir Hilmar Haarde.

Ostrov zachvatila panika. Lidé vybírali peníze z účtů, pokud to šlo, nakupovali ve velkém všechno, co se dalo sehnat: potraviny, nábytek, elektroniku. Krize finanční sféry srazila ceny nemovitostí. Isladská burza, kde obchod s akciemi největších bank dělal 90% obratu, byla v háji. Na několik týdnů se Island zavřel, nešly platby, zastavily se obchody.

Sice peníze na záchranu finančního systému byly, a vzhledem k velikosti Islandu, nebyly to symbolické částky. MMF uvolnil 2,1 miliardy dolarů, Skandinávské země (Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko) přispěly s 2,5 miliardy. Však ty peníze mely pomoct bankám. Fakticky by zachraňovaly věřitele krachujících se finančních ústavů, nikoli potápějící se ostrov. Takže Islanďanům by zbyly jenom dluhy. Jako Řekům před tím a pár let později.

A samozřejmě přísnou podmínkou záchrany bylo razantní snížení výdajů na zdravotnictví, školství a sociální sféru. A tohle se hrstce ostrovanů nelíbilo. Nelíbilo se tak moc, že se rozhodli udělat zcela logickou věc. Banky nejsou národní podniky, bankéři dělali svoji finanční politiku, riskovali svěřený majetek – ať za své činy odpovídají.

Není správně, že za chyby (nebo úmysly) pár lidí z elity bude potrestán celý národ. Buď i nevelký počtem, ale odvážný. Protože nechat své banky zkrachovat – dokážete si pro to zvednout ruku? Nenaděláte do kalhot? Budete tolik sebejistí, že vykašlete na moc nepřítele? Islanďané to dokázali.

„Vypravili jsme se svoji cestou, - povídá islandský prezident Olavur Grímson. – Odmítli jsme nabízený MMF kurz takzvaného Washingtonského konsensu a udělali to, co se počítalo nepříjemným. Nechali jsme banky zkrachovat. Kromě toho nepodnikli jsme dračí opatření, do kterých jiné země byly nucení jít, nenechali jsme zničit naše zdravotnictví a školství“.

Lidé šli do ulic. Kolem parlamentu začala Velká hrncová revoluce. Pálili figuríny bankéřů, házeli do budovy kelímky s jogurtem. Vyzbrojovali se – pánví, hrnci, naběračkami. Pětiměsíční protesty „prázdných hrnců“ smétly vládu. Později premiér půjde k soudu, ale nestráví ani jeden den v base, narozdíl od bankéřů. Vloni ruka spravedlnosti sztrčila za mříže několik vrholních managerů, zodpovědných za krach finančního systému Islandu. Celkem bylo odsouzeno 26 lidí, kteří straví v base následující 2 až 5 roků.

Ale tehdy, v roce 2008 zemi šlo o život. Anglická a nizozemská vlády sice částěčně kompenzovaly ztáty svých krajanů v Islandu, ale ihned zažádaly, aby ostrováné zaplatili 4 miliardy USD, rozložené na 15 let s úrokem 5,5% ročně. Mezinárodní média hanobily Island, označovaly potomky Vikingů za podvodníky, lháře, lenochy, neplatiče daně a zloděje.

„Když Island krachoval, naši noviny mlčeli, - povídá hrdina „hrncové revoluce“ Hör?ur Torfason. – Patřili politickým stranám, dávaly přednost poslušnosti. Ale světová média míchaly nás se smetím, urážely nás, jako Řeky. Prý, měli jsme příliš dobrý život.

My Islanďané máme tisíce otázek. Zodpovídáme za zločiny bankéřů? Jsme podvodníci? Dál jsem na svoje stránky inzerát: Budu denně ve 12 hodin stát před parlamentem. Pojďme spolu řešit, co budeme dělat. Kolem poledního přicházeli lidé, pokládal jsem jim jen dvě otázky: proč podle vás se taková situace stala, a máte-li nápady, jak se zachránit.

Zval jsem zajímavé osobnosti, přicházeli intelektuálové, umělci, kteří zde diskutovali. Snažil jsem se vybudovat něco jako antický Fórum. Vzdali jsme kontaktů s médií a politiky. My jsme je poslouchali až dost. Lhali nám a přesvědčovali, že všechno je fajn. Ať přicházejí lidé z ulic a mluví. To bylo skutečné politické divadlo“.

Pět měsíců trvalo obležení parlamentu… Bouřící se lid proti politické elitě. Připomíná mi to trochu Kyjevský Majdan, ale jen trochu, jen okrajové. Tenkrát nikdo zvenčí národní protest nepodporoval. Žádná Victorie Nuland sušenky nerozdávala. Nebyly tam zakuklení chlapi s baseballovými pálkami. Většinou staly ženy s prázdnými hrnci. I když premiér odešel.

Ano, vláda se neudržela a v čele s premiérem podala demisi. Nová levicová vláda zase čelila nátlaku Evropské unie a mezinárodních financí. Island musí zaplatit dluhy (především zkrachovalých bank)! Tečka. S Islandem vyjednávali, hrozili mu izolací, ekonomickým embargem, dokonce válkou. Vláda se zlomila a souhlasila. Zaplatíme. Politici asi nemají hrdinství v popisu práce.

Čeho je moc, toho je příliš. Do ulic vyšlo celé město, včetně nemocných obyvatel Reykjavíku. Chtěli referendum.

„Ano, naše elita se rozkoši koupala, - povídá Torvaldur Gilfason, člen Ústavného výboru, – soukromé tryskače, Elton John k narozeninám. Ale normální daňové poplatníci na tu party nikdo nepozval. Proč by měli platit cizí účty?

Ve většině civilizovaných zemí existuje zákon o „zneužívaní důvěry“. Pokud přidělím ti finanční závazky, aniž bych o tom ti něco řekl, páchám zločin. Právě toto udělali islandské banky. Půjčili si peníze, ale nechali platit daňové poplatníky, kterých nikdo o ničem se neptal a neupozorňoval. Hele, lidičky, teď vy, vaše děti, vaše vnoučata dlužíte astronomické sumy lidem, kterým jste se ani nepodívali do očí, se kterými jste žádné kšefty neměli. 340 tisíc zahraničních bankovních klientů oproti 320 tisícům daňových poplatníkům Islandu!

Proč uklizečka musí doživotně otročit na cizí banky, u kterých vláda zapůjčila peníze, aniž by se tu uklizečku zeptala anebo aspoň jí informovala? Proč nikdo nepočítá německé banky odpovědnými za to, že půjčují peníze Řecku a Španělsku s plným vědomím toho, že tyto země nejsou solventní? Tedy chtějí sáhnout do kapes bezbranným řeckým a španělským daňovým poplatníkům!“

Jak se události vyvíjely dál – čtete v III. díle.

Autor: Sergej Kondakov | čtvrtek 14.7.2016 8:00 | karma článku: 33,72 | přečteno: 1755x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Katastrofa bude za měsíc

Před pár dní se pán Prezident obrátil k národu s prohlášením. Vyzval občany své země, aby se připravili na katastrofu. Lid má na to měsíc.

12.9.2016 v 8:00 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4651x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Kdo zachrání Kovosvit?

Kovosvit je zachráněn, jásá média. Našel se investor, který dává peníze na výplatu téměř osmi stům zaměstnancům baťovské strojírny. Hurá! Spása je na dosah! Bude Kovosvit opravdu zachráněn?

5.9.2016 v 8:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Ekonomika

Sergej Kondakov

Breivik. Pět let poté

Má někdo z vás od státu třípokojový byt výhradně pro sebe? Ne pro početnou rodinu, manželku a děti? S kanceláří, ložnici a posilovnou? Asi ne. On - má.

23.7.2016 v 8:00 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

My jsme malá zemička Díl III

Na rozdíl od hluché k lidským protestům vládě, uslyšel je prezident Olavur Grímsson. Zákon o platbách mezinárodních půjček nepodepsal.

15.7.2016 v 8:00 | Karma: 23,92 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

My jsme malá zemička Díl I

Nejsme velmoc, jsme malá země. „Jsme malá zemička, – slyšel jsem tisíc krát. Obvykle s dodatkem: Co můžeme s tím dělat“. Ano, jsme malá země, která je třicetkrát větší než Island.

13.7.2016 v 8:00 | Karma: 27,88 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Američtí mariňáci bojují na Ukrajině?

Geopolitická pranostika praví, že když Porošenko jede do Evropy, bude na Donbase horko. Před červencovým summitem NATO se pravost této předpovědi politického počasí pokolikáté potvrdila.

4.7.2016 v 8:00 | Karma: 28,76 | Přečteno: 894x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Ihned po brexitu

Obvykle léto je považováno za období politického klidu. Tenkrát klidným nebude. Zatím palmu prvenství letních NEJ událostí hrdě drží v rukou Britové. Vrazili tyči do vosího hnízda.

29.6.2016 v 8:00 | Karma: 24,84 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Brexit se stal realitou

Ten den se očividně zapíše do dějin, a bude se jmenovat třeba „černý čtvrtek“, „den evropské zkázy“, „den zlomu“ – novináři a tiskové mluvčí to určitě vymyslí líp.

25.6.2016 v 10:12 | Karma: 24,40 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Let MH17: kupte si důkazy

Drazí přátele! Dovolte, abychom vám představili exkluzivní lot, jedinečné vyšetřování soukromého detektiva, odhalujícího příčiny pádu letadla letu MH17.

15.6.2016 v 8:07 | Karma: 28,02 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

MH17: staronový svědek

Ve vyšetřování katastrofy letu malajsijského Boeingu MH17 se objevil nový svědek. V podstatě není nový, protože se do pátraní zapojil již v listopadu 2014.

13.6.2016 v 8:00 | Karma: 27,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Let MH17 – dva roky poté

Uplynulo téměř dva roky od té katastrofy, kdy se nad Ukrajinou zřítil malajsijský Boeing let MH17. Psal jsem o té tragédii, sledoval a sleduji, jak se tato kauza vyšetřuje. Mám dnes pádný důvod něco k tomu dodat.

10.6.2016 v 8:46 | Karma: 39,20 | Přečteno: 3504x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

O čem volá Wałęsa, a co by podepsal jeho historický bracha?

Dá se říci, že Lech Wałęsa je jakýsi obdobou Václava Havla. Prostý elektrikář a legendární opozičník, jenž přivedl Polsko k lepším zítřkům. Jako Havel. Dnes Wałęsa podepisuje Poselství solidarity, adresované evropským národům.

5.6.2016 v 10:45 | Karma: 21,96 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Prima porada

O tom, jak vedení FTV Prima vykrucovalo ruce redaktorům, popíralo svobodu slova, objektivitu a vyváženost zpravodajství, etický kodex novinářů a Bůhví co ještě, ví dnes téměř každý.

4.6.2016 v 10:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Vrtětí (hlídacím) psem

Proč pes vrtí ocasem? Protože pes je chytřejší, než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší, vrtěl by ocas psem.

2.6.2016 v 7:41 | Karma: 37,28 | Přečteno: 2142x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Politvize. Dodatek 2 - Vox populi nikoho nezajímá

Demokracie znamená vláda lidu, že? I když Řekové neměli tuto formu vládnutí v oblibě. My - ano. Aspoň se tak tváříme. Nesouhlasní sepisují petice.

18.5.2016 v 19:36 | Karma: 23,19 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.