Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Breivik. Pět let poté

Má někdo z vás od státu třípokojový byt výhradně pro sebe? Ne pro početnou rodinu, manželku a děti? S kanceláří, ložnici a posilovnou? Asi ne. On - má.

Vynaloží stát na někoho z vás 40 milionů korun ročně? Určitě ne.  Na něho - ano. Může někdo z vás zažalovat stát jen proto, že mu donesli studenej kafé, zakázali založit vlastní politickou stranu, a pak tu žalobu vyhrát a dostat tučnou odměnu? Nepochybně ne. On - ano.

A víte, v čem je rozdíl mezi vámi a tím, o kom píšu? V tom, že nikdo z vás nezabil 77 lidí a nezranil 151. On - ano.

Jmenuje se Anders Behring Breivik. Je terorista a masový vrah.

To jméno si pamatuje téměř každý. 22 července 2011 Breivik odpálil bombu ve vládní čtvrti v Oslu, kde bylo zabito 8 lidí. Za necelých dvě hodiny chladnokrevně postřílel účastníky mítinku na ostrově Utoya, kde sídlil letní tábor Svazu dělnické mládeže. Zahynulo 69 převážně mladých lidí.

Proč Breivik a proč zrovna dnes? Protože zrovna dnes zažívá Evropa krizi toho, co obvykle televizní moderátoři a politikové nazývají evropskými hodnotami. A ten celý Breivikův případ založen pravě na tom, jaké zásady vyznáváme, co považujeme za dobré a co odsuzujeme.

Nejdřív suchá čísla. Podíváme se na ně.

Breivik zabil 77 lidí a dostal za to 21 let vězení. Zhruba 100 dnů odnětí svobody za každého zabitého, nepočítáme-li zraněných. A když je také zahrneme do naší aritmetiky, vyjde celkem dohromady až 33 dní za každou oběť. Nepočítáme-li škody na majetku.

Norský soud de facto urovnal zabití člověka s nějakým menším přestupkem.

Mám před sebou  noviny s titulkem Řecko bude soudit české ajťáky. Hrozí jim 20 let. Breivik dostal skoro stejný trest. Ti hoši však nikoho nezabili, nezranili. Jenom vyfotili pár řeckých krajin v zakázaném území. Možná.

21 roků - je to maximální trest v této severské země. Norské právo nezná trest smrtí, nemá možnost doživotního vězení. 21 roků je to maximum. I třeba soudci si ponechali zádní vrátka. Dá se po 21 letech vězení doby odnětí svobody prodloužit na 5 let. Počet prodloužení není omezen. Ale ještě v rozsudku stojí, že nemá právo Breivik zažádat o propouštění na podmínku prvních 10 let. Logicky uvažuji, že po 10 letech tuto možnost bude mít.

Jenom jeden jediný rok čekání na rozsudek vyžadoval od státu 12,5 milionů norských korun (57 milionů korun českých).  Speciálně byl přestaven vězeňský centrum Ila, aby vzácný host byl spokojený.

Jeho současná existence na planetě Země stojí daňovým poplatníkům půldruhého milionu dolarů ročně, což činí bezmála 40 milionů korun.  Přepočítáme to třeba na průměrné české důchody. Vyjdou nám tři stovky. I když jsou to norské peníze, ale každopádně stát bere ty půldruhého milionu dolarů svým občanům a dává je Breiviku. Který nepracuje, jen tráví čas v třípokojovém zařízení.

Nejdražší vězen ve světě nikomu se neomluvil. Ani zraněným, ani příbuzným zabitých. Ani se nesnažil nahradit spáchané škody.

Breiviku se zachtělo učit na univerzitě. Norské zákony to dovolují. Norská ministryně školství řekla, že se dá změnit zákon tak, aby masový vrah tu možnost neměl. Ale koneckonců z odsouzeného teroristy se stal student. Pak svět uvidí nového politologa jménem Anders Behring Breivik.

Je to v pořádku, míní kustodové evropských hodnot, ani takový hrozný zločin se nadá nás vyvést z míry, ukolébávají publikum.

Breivik se dobrovolně postavil mimo systému hodnot. Nepatří do nich. Ale hodnoty, respektive hlasatelé těch hodnot, se ho neptají. Říkají mu a celému světu: budeme na tebe hodní, ať to chceš či nechceš. Nevadí nám slzy a bolest objetí, za to nemůžeš. Pokračuj, prosíme ve své činnosti, vzdělávej se, ať tvoje cesta bude podpořena teoretickými základy.

Co je zajímavě, že rektor norské univerzity vysvětloval takové rozhodnutí tím, že takovým způsobem společnost zachraňuje své hodnoty. Děláme to kvůli nám, nikoli kvůli němu.

Masový vrah má právo... Výtečná věta, že? Breivik se neptal své objetí, jestli mají právo na svůj život. Když střílel, asi se neřídil Listinou základních práv a svobod. Ale když ho zabásli, ihned se na ni vzpomenul. A byla mu k dispozici.

Otázkou je, co chtěla a co nechtěla norská justice. Je tady na místě se podívat do Breivikového postoje, do toho, jaké myšlenky prosazoval a šířil. Má v hlavě nacionalismus, stojí proti islamizaci Evropy, kritizuje současné politické uspořádání Starého Světa, vzývá k nezávislosti Evropy. To můžeme vyčíst z jeho obsáhlého (1518 stránek) díla s názvem 2083: A European Declaration of Independence, který Breivik pár hodin před atentátem rozeslal na 1003 mailových adres.

Za svůj strašidelný zločin dostal Breivik mimořádně měkký trest. Neuvěřitelně, ale většina příbuzných objetí byla s rozsudkem spokojena, nebyly slyšet protestní hlasy. Nevím proč, ale mě to nepřekvapuje. Vůbec.

Soudci jsou součásti společnosti a fakticky pracují na společenskou objednávku. Breivikův případ určitě nebyl výjimkou. A tím poměrem "zločin a trest" soudci dali najevo, že oni (s nimi i společnost samotná) ten zločin podporují. Vzniká tu typická orwelová kolize dvojí myšlení.

Na jedné straně Breivik je masový vrah a musíme ho tvrdě odsoudit. Ale na druhé straně vyznává Breivik názory, se kterými v hloubi duše souhlasíme, uznáváme za správné, a tak vzniká schizofrenický problém. Musíme ho odsoudit, musíme ho potrestat, ale nechceme to. Tím by se lehce vysvětloval shovívavý postoj norského soudu a norské společnosti.

A ještě třešnička na dortu, jak bez ní!

Napadá mi taková scénka. Stojí naproti sobě filozof, symbol liberalismu Voltaire a Breivik se samopalem. Voltaire pateticky pronáší: Nesouhlasím s jediným slovem, které říkáte, ale navždy budu bránit, abyste je říkat mohl. Breivik odpovídá: Abych byl slyšet, musím ti zabit.

Přesně to se stalo 22 července 2011 na norském ostrově Utoya. Střetly se dvě různé filozofií, dvě neslučitelné mentality.

Autor: Sergej Kondakov | sobota 23.7.2016 8:00 | karma článku: 28,69 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.