Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

Soudím se s mediálním magnátem, moderátorem všech dob a národů, právníkem a boxerem v jedné osobě, miliardářem a symbolem moderní doby Jaromírem Soukupem. Celý ten příběh jsem popsal ve dvou článcích, proces běžel několik měsíců, ale teď mám v rukou rozsudek jménem republiky, ve kterém stojí, že soukupova společnost musí zaplatit. Musí zaplatit skoro o čtvrtinu více, než by zaplatila řádně.

A tohle mi prostě nejde do hlavy: proč to dělá?

Proč nezaplatil dřív tomu, kdo pro něho dělal, proč nekomunikoval, neodpovídal ani na doporučený dopis "k rukám váženého pana", ani na všemožné konvenční opatření včetně předžalobní upomínky? Proč, jako právník, dotlačil tuhle jednoduchou věc k soudu, i když má být vědom, jak soudy obvykle nakládají v podobných případech. Kde je ten zakopaný pes?

Zdá se, že ve hře jsou spousta variant. Třeba lakomost. Prý TV Barrandov je podnik ztrátový, a bylo Soukupovi lito sahat na zisky z jiných byznysů, aby vyrovnal účty. V takovém případě musí být naléhavě hloupý, protože jenom hlupák nevypočítá další krok ze strany věřitele po předžalobní upomínce - věc půjde k soudu. Ale Jaromír Soukup není hloupý z principu, protože je bohatý. Bohatý nemůže být hloupý v moderní době, penězi se dnes měří všechno, peníze jsou hlavní hodnota ve všech slova smyslů. Takže není hloupý a není lakomý.

Ovšem je tu jedna skulina, že je strategický lakomec. Plán je takový: ať si ti chudáci nejdřív zvyknou na dlouhé čekání úhrady faktur, a pak přestat platit. No a co? Zdaleka ne každý se odváží pro své vydělané prachy udělat všechno, co je třeba. Je to vážný konflikt, konflikt se šéfem, konflikt, který bude řešit soud. Soudní cesta je dlouhá, potřebuje určité investice: je třeba zaplatit právníkovi, pak složit soudní poplatek. A čekat, čekat i čekat. Takže pár lidi to možná udělají, ale všichni ostatní to fakticky nechají být.

Suma sumárum máme něco málo zaplaceno dle rozsudku jménem republiky, jsou to desítky tisíc. Ale několik (třeba i desítky) milionů zůstávají viset v účetnictví jako neuhrazené závazky. A budou tam viset dlouho. Tak dlouho, jak dovolí situace. (Pamatujete si, jak Hodža Nasreddin sliboval, že naučí osla mluvit?) Takže třeba i do bankrotu firmy. De facto pro společnost to bude zisk, věřitelům zůstanou oči pro pláč.

Ale ne! Ne ne ne! Taková strategie je zákeřná, odporná, hnusná! Vzor společnosti a hrdina naší doby prostě nemůže záměrně okrádat svůj tým! To neexistuje, tomu nevěřím!

A co třeba láska, vždyť byl zamilovaný a tak ztratil hlavu? Akorát se pyšnil, že Blesk měl jeho fotku s milenkou na titulní straně třikrát za sebou. Umím se představit, jak zamilovaný Romeo středního věku nevšímá ničeho, co není jeho milenkou, zpívá serenády pod jejím oknem (zde má být smajlík), kašle na své povinnosti, nevede podnik jaksepatří. Tohle neberu. I když byl Romeo zamilovaný, podnik sice poskřípával, ale tak nějak fungoval: nekonečné pořady se točily, plnily éter. Dokonce jednou šéf dorazil na natáčení včas. Takže z lásky to nebylo.

Anebo něco osobního? Nějaká osobní nepřízeň? Sotva. Osobně se neznáme, neprohodili jsme spolu ani čtyři slova, jen tři. Dobrý den a nashledanou. Pochybuji, že šéf TV Barrandov vůbec o mé existenci věděl, když jsem střihal jeho pořady. Takže tuto verzi zase odmítám.

Co ještě by to mohlo být? Co by mohlo, neříkám omluvit, ale aspoň vysvětlit nevysvětlitelné?

Heuréka! A co, když je všechno jinak? Co když ve skutečnosti není, jak doopravdy je? Co když mediální magnát ten strategický záměr konečně měl, ale ta strategie byla úplně jiného rysu? Myslím tím něco pozitivního. Že plánoval samé dobroty.

Vidím to takhle: co když Jaromír Soukup byl a je posedlý vášni rozdávat peníze? Ale vrozená skromnost nepovolovala mu to dělat veřejně, v podobě další show. A tak vymyslel fintu, jak to udělat i zůstat ve stínu.

Na oko neplatí faktury, ale záměrně. Protahuje čas, čím se vytváří nároky na úroky s prodlení. Zase záměrně dovede svého věřitele do stavu varu, ten běží za právníkem. Právník dostane honorář, zpracuje papíry, pošle je k soudu. Soud dostane poplatek a rozhodne se, že žaloba je oprávněna. Po nějaké lhůtě přichází čas zúčtování, a dobrodinec s radostí platí všem. Platí bonus členovi svého týmu, platí právníkovi, platí soudu. A jeho duše je teď spokojena. Čin dobrodinství byl vykonán, aniž by někdo něčeho všimnul. Hurá!

--------------------------

Pro ty, kdo dočetl článek až sem, malý bonus, chcete-li - cashback.

Když ta poslední verze je pravdivá, může náš dobrodinec hrdě a zcela oprávněně mít nárok na zbrusu nový titul: Jaromír Soukup, DbD.

Autor: Sergej Kondakov | neděle 12.3.2023 11:30 | karma článku: 18,21 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Katastrofa bude za měsíc

Před pár dní se pán Prezident obrátil k národu s prohlášením. Vyzval občany své země, aby se připravili na katastrofu. Lid má na to měsíc.

12.9.2016 v 8:00 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4651x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.