Boeing MH 17: šídlo v pytli

18. 09. 2014 13:43:05
Případ Boeing MH 17 nekončí. Vypadá to tak, že to nešťastné letadlo bylo příliš velkým šídlem, které se nedá utajit v pytli politických zájmů. Sem a tam se vyskytují nové a nové údaje, které zpochybňují "politkorektní" verzi tragedii, podle níž byl malajsijský boeing sestřelen "separatisty-teroristy" raketovým systémem BUK 1M.

Největší podíl na tomto zpochybňování má pravě nizozemská vyšetřovací komise, která svým 34stránkovým verdiktem řekla prd. Komise se neodvážila prohlásit nic, co by doposud nebylo známo. Podle ní trup letadla byl zevnějšku poškozen množstvím trhlin. Proto se ve vzduchu rozpadl. A je to celý. Žádné naléhavé otázky, potřebující odpovědi zůstaly mimo pozornost expertů.

Není známo, jestli měla komise k dispozici záznamy rozhovorů pilotů s dispečery, údaje z americké družice, záznamy o aktivitách ukrajinského letectví 17. července. Mimochodem, žádná zmínka o tom, kolik petroleje boeing natankoval před odletem z Amsterdamu. Mohu pokračovat dlouho, těch nezodpověděných otázek mám celý pytel.

Svým angažovaným postojem komise de facto dává carte blanche alternativnímu vyšetřování, které se nezastavovalo ani na minutu. Navíc, může to být dobrý business. Za odhalení tajemství pádu letu MH 17 vyhlášena odměna 30 milionů amerických dolarů. Tolik slibuje zaplatit anonymní dárce přes malou, ale velmi renomovanou německou detektivní agenturu Wifka.

Již po zveřejnění předběžných výsledků komise, více než po měsíci a půl po tragedii nalezli experti v tělech pilotů "cizí tělesa". Ale "v současnou chvíli nevíme, co jsou to za předměty. Experti pracují s těly pilotů"- prohlásila zástupce holandské Rady bezpečnosti Sara Fernoy. Ale abychom se dočkali od komise nějaké definitivní zprávy, musíme mít opravdu velkou trpělivost.

Ta trpělivost očividně došla opozičním poslancům německého Bundestagu, kteří se obrátili s poslaneckou interpelací na vládu: Co vy tam vlastně o této katastrofě víte?

Chce, nechce, vydala německá vláda 8stránkový memorandum, obsahující velmi zajímavá fakta.

Vláda řekla, že má k dispozici rozhovory pilotů, ale nemůže je zveřejnit bez povolení Holandska. V memorandu mimo jiného stojí: "Federální vláda nemá potvrzené údaje o tom, že let MH 17 byl sestřelen protivzdušnou raketou" i když se od samého začátku nechali němečtí politici slyšet, že tragedií mají na svědomí proruští separatisté.

Ale čím dál, tím zajímavěji. Memorandum líčí, že 17. července ve vzdušném prostoru Polska a Rumunska se nacházely dvě průzkumná letadla NATO AWACS, které sledovaly celou situaci na Ukrajině včetně činnosti protivzdušné obrany a radarů. Oba letadla zaznamenaly signál raketového systému, který byl identifikován jako raketový systém "země-vzduch" SA-3.

Podle klasifikace NATO SA-3 je starý sovětský raketový systém S-125 Něva (Pečora). Nebyl to Buk, o kterém již druhý den po katastrofě nás přesvědčoval šéf ukrajinské bezpečnosti Avakov a s ním pak západní (i česká) média spolu s politiky.

Ruská armáda S-125 již dlouho nepoužívá, je nahrazen novějšími systémy. Ale ukrajinská protiletecká obrana tento raketový systém stále má ve svém arzenálu.

Buk M1 a S-125 jsou absolutně odlišné tipy raketových systémů. Vypadají jinak vizuálně, jinak se obsluhují a vůbec - mrknete na obrázek.

Buk_S_125_big.jpg

Dá se tyto dva systémy splést? Specialisté komentují to tak. Je možné splést jenom signál systému S-125 se signálem, který vysílá Buk. Ale v jednom případě. Pokud má Buk vypnutý systém radarového zaměřování. Kdy by střílel naslepo do cílu, letícím 10 kilometrů vysoko. Což je blbost.

Alternativní vyšetřování pokračuje. Šídlo v pytli neutajíš. Vinici se najdou.

A prosím trolly se neobtěžovat s komentáři. Nejsem kremelský agent a nedostávám za blogy ani vindru.

Autor: Sergej Kondakov | čtvrtek 18.9.2014 13:43 | karma článku: 35.83 | přečteno: 3138x

Další články blogera

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 903 | Diskuse

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma článku: 25.64 | Přečteno: 534 | Diskuse

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma článku: 22.89 | Přečteno: 975 | Diskuse

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma článku: 20.58 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2357
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér. Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana. Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil. Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...